Toplotne črpalke

Toplotne črpalke

Ogrevanje s toplotno črpalko zrak-voda predstavlja eno najboljših rešitev za ogrevanje doma.

Sistem omogoča izmenjavo toplote iz zraka na vodo. Sestavljen je iz zunanje črpalne enote v kateri je kompresor, ki absorbira toploto in notranje vodne enote, ki sta povezani med seboj prek inštalacije po kateri potuje freon. Zunanja enota sistema, nameščena nekje ob hiši, črpa toploto iz okolja, ji dvigne temperaturo in jo s pomočjo tehnologije s skrol kompresorjem, ki izkorišča fizikalne lastnosti freona, prek bakrene inštalacije prenese v notranjo enoto sistema, ki segreva vodo, katera potuje po sistemu vodne inštalacije do ogrevalnih enot v prostoru (ploskovna ogrevala kot na primer talno gretje, radiatorji, idr.).

Učinkovitost in popularnost sistemov s toplotno črpalko zrak – voda

Razmerje med električno energijo, s katero se napaja toplotna črpalka in energijo iz okolja, je odvisno od številnih dejavnikov. Za določitev tega razmerja pri toplotni črpalki zrak-voda je potrebno upoštevati temperaturo, pri kateri bo potekala toplotna izmenjava (temperatura ogrevalne vode, temperatura zunanjega okolja) in vrsto uporabljenega medija (freon, plin, idr.). To razmerje oziroma donos (COP) je praviloma večje od 3 in doseže, v nekaterih primerih celo vrednost 6 in več.

Zato so toplotne črpalke zrak-voda sistemi z visoko učinkovitostjo, ker na splošno zahtevajo le približno 25 % pomožne energije (elektrika ali plin), da bi ustvarile 100 % toplotne energije.

Zaradi visoke učinkovitosti, enostavnosti namestitve, sprejemljivih investicijskih stroškov ter varčnega delovanja po namestitvi, so sistemi s toplotno črpalko zrak – voda najbolj popularni sistemi ogrevanja v Sloveniji. Njihova popularnost je danes zelo visoka tudi zaradi ekoloških subvencij, ki jih država Slovenija nudi lastnikom toplotnih črpalk prek institucije EKO SKLAD.

Sistemi s toplotno črpalko zrak-voda imajo veliko prednosti pred tradicionalnimi sistemi. Koristijo energijo iz obnovljivih virov, so učinkoviti in varčni, ne onesnažujejo ozračja s trdimi delci, z njimi pa lahko prostore tudi ohlajamo. Z uvajanjem meril učinkovite rabe energije smo se v letu 2013 lotili zelo striktno, s tako imenovano ErP zakonodajo, katera predpisuje načrtovanje in uporabo energijsko varčnejših proizvodov, za katere je pri dajanju na trg EU ključno merjenje in podajanje meritev sezonske energetske učinkovitosti. Ta predpis velja tudi za toplotne črpalke.

Z MITSUBISHI ELECTRIC ponujamo rešitve s toplotno črpalko zrak – voda za ogrevanje: stanovanj, pisarn, trgovin, hotelov in javnih prostorov, tako manjših kot večjih. Ponujamo tudi hibridne sisteme. Predstavljamo jih v sklopih, kjer najdete tudi prospekte.

Ogrevalna toplotna črpalka zrak/voda MITSUBISHI ELECTRIC predstavlja okolju in uporabniku prijazno rešitev ogrevanja prostorov in sanitarne vode. Delujejo učinkovito, varčno in tiho. Primerne so tako za talno kot klasično ogrevanje z radiatorji saj delujejo tudi do -28 °C zunanje temperature. Upravljamo jih preko daljinskega upravljalnika ali aplikacije MelCloud.